Talous tasapainoon asiakasneuvojiemme vinkeillä

Talous tasapainoon asiakasneuvojiemme vinkeillä

Tarvitseeko taloudenpitosi pientä päivitystä ja asioiden uudelleenorganisointia? Lowellin asiakasneuvojat listasivat muutaman simppelin asian, joiden avulla talouden saa pysymään oikeilla raiteilla.

1. Katse kokonaisuuteen. Tutkaile tiliotteen avulla, mihin sinulla itse asiassa kuluu rahaa. Pidä sen lisäksi vaikkapa kuukauden verran kirjaa rahankäytöstäsi. Tylsänkuuloinen neuvo, mutta toimii silti: saatat yllättyä, miten paljon rahaa jotkin asiat vievät. Jos esimerkiksi juo viiden euron laten joka päivä, kahvihetkiin kuluu 150 euroa kuukaudessa.

2. Maksa laskut ajoissa. Pitkällä aikavälillä se on edullisin vaihtoehto, sillä maksumuistutukset ja perintäkirjeet kasvattavat laskun loppusummaa. Jos sinulla on maksuvaikeuksia, ota ajoissa yhteyttä laskun lähettäjään. Tiedustele, että onko esimerkiksi eräpäivää mahdollista muuttaa tai tehdä maksusuunnitelma. Huomaa, että maksusuunnitelmastakin syntyy lisäkuluja.

3. Hyödynnä e-laskuja. Kun tilaat laskusi maksettavaksi e-laskulla, ne eivät unohdu meiliboksiin tai hautaudu mainoslehtikasoihin, vaan tulevat varmemmin maksetuksi ajallaan.

Tylsänkuuloinen neuvo, mutta toimii silti: saatat yllättyä, miten paljon rahaa jotkin asiat vievät.

4. Suunnittele ostoksesi. Vältä impulssiostoksia. Mieti etukäteen, mitä todella tarvitset. Muista tulevat laskut ja edessä olevat pakolliset menot. Kun teet päätöksen ostaa jotain, niin mieti vielä, missä ostos kannattaa tehdä. Vertaile hintoja.

5. Tarkkaile puhelimen käyttöäsi. Erityisesti älypuhelimista voi tulla melkoinen menoerä, kun peruslaskun lisäksi maksat usein esimerkiksi appien lataamisesta tai käytät ulkomailla roamingia. Käy huolella läpi puhelinlaskusi ja kilpailuta liittymä.

6. Kiertotalous kannattaa. Tavaran kierrättäminen on trendikästä ja se tekee hyvää myös ympäristölle ja kukkarolle. Jokaisella meillä on vaikkapa vaatekomerossa vaatteita, joita emme enää käytä, mutta joista joku toinen voi olla kiinnostunut. Kun teet hankintoja, muista, että voit löytää saman tavaran käytettynä, hyväkuntoisena, mutta vain murto-osalla uuden hinnasta.