Hero image

Sähkölasku maksamatta, mitä tehdä?

Energian hintojen noustua sähkölaskut uhkaavat paisua moninkertaisiksi. Toimi näin, jos et pysty maksamaan laskua.

Ensimmäinen maksuvaatimus perintätoimistolta voi aiheuttaa huolta ja epätietoisuutta. Mitä tapahtuu, jos et pysty maksamaan sähkölaskua? Tuleeko maksuhäiriömerkintä automaattisesti? Menevätkö luottotiedot? Katkeavatko sähköt?

Lowellin asiakaspalvelun tiiminvetäjä Kimmo Andersson rauhoittelee, että maksumuistutuksesta tai perintäkirjeestä on vielä pitkä matka maksuhäiriömerkintään tai esimerkiksi sähköjen katkeamiseen.

Jos laskua ei pysty maksamaan eräpäivään mennessä, Andersson kehottaa olemaan yhteydessä laskun lähettäjään mahdollisimman nopeasti.

– Laskuttajat sopivat usein mielellään maksujouston. Näin lasku ei edes siirry maksumuistutukseen tai laskun perintään asti.

Maksuhäiriömerkintä ei tule yllätyksenä
Vasta maksamaton lasku ja maksumuistutus käynnistävät perintäprosessin. Jos laskua ei maksa, perintä etenee kahden maksuvaatimuksen jälkeen haasteeseen, tuomioon, ulosottoon ja maksuhäiriömerkintään. Perinnän vaiheisiin voi tutustua yksityiskohtaisesti Maksu myöhässä -sivustolla.

Sähköjen katkaisu on sähköyhtiön viimeinen keino. Katkaisu tulee asiakkaalle harvoin yllätyksenä, sillä sitä edeltävät maksumuistutukset ja katkaisuvaroitus. Sähkön hintaan, sähkösopimukseen tai energian kulutukseen liittyvissä asioissa kannattaa kääntyä suoraan sähköyhtiön puoleen.

Kunhan on itse aktiivinen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, pyrimme löytämään kullekin yksilölle sopivimman maksujärjestelyn tai eräpäivän siirron.

On yleinen harhaluulo, ettei maksuvaatimuksen jälkeen ole enää mitään tehtävissä ja perintä etenisi kuin vauhdissa oleva juna. Andersson muistuttaa, ettei maailma kaadu maksuvaatimukseen. Vaikka maksamatta jääneestä laskusta olisi ehtinyt tulla maksumuistutus tai lasku olisi jo siirtynyt perintään, laskun maksusta ei yleensä ole liian myöhäistä neuvotella.

– Kunhan on itse aktiivinen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, pyrimme löytämään kullekin yksilölle sopivimman maksujärjestelyn tai eräpäivän siirron.

Lowellin asiakaspalvelu etsii asiakkaan tilanteeseen parhaan ratkaisun tarkastelemalla kokonaistilannetta sekä asiakkaan varallisuutta ja halukkuutta maksaa lasku.

Energian hintojen noustessa suuriksi paisuvat sähkölaskut aiheuttavat huolta. Mitä tapahtuu, jos sähkölaskua ei pysty maksamaan?

Oma Lowell on aina auki
Itsepalvelukanavat ovat helppo tapa hoitaa myöhässä olevaan maksuun ja perintään liittyviä asioita silloin, kun itselle sopii. Lowellin verkkopalvelu Oma Lowell on aina auki, eikä sinne tarvitse luoda erillistä omaa tiliä, vaan kirjautua voi pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Palvelussa on nähtävillä kaikki laskut ja kokonaistilanne.

– Asiakas pystyy tekemään Oma Lowellissa itse maksusuunnitelmia ja eräpäivän siirtoja sekä tarkastelemaan laskuja ja maksuvaatimuksia. Käytännössä siellä pystyy tekemään lähes kaiken sen, mitä asioidessa perinteisessä asiakaspalvelussakin, Andersson kertoo.

Oma Lowellissa pystyy tekemään lähes kaiken sen, mitä asioidessa perinteisessä asiakaspalvelussakin.

Kun laskun maksaa Oma Lowellin kautta, Lowellin käsittelijät näkevät maksusuoritukset heti järjestelmässä.

Jos asia ei ratkea Oma Lowellissa tai laskutus- tai perintäasioista haluaa neuvotella tarkemmin, asiakasneuvojien kanssa voi keskustella Oma Lowell -palvelun chatissa tai puhelimitse.

Toimi näin, jos et pysty maksamaan laskua:
Jos tiedät, ettet pysty maksamaan laskua eräpäivään mennessä tai olet jo saanut laskusta maksumuistutuksen:

  • Ole yhteydessä laskun lähettäjään.
  • Jos maksumuistutus on tullut Lowellista, kirjaudu Oma Lowell -palveluun tai soita kirjeessä mainittuun palvelunumeroon tai asiakaspalveluumme ja kerro tilanteestasi.
  • Eräpäivän siirtäminen tai muu maksujärjestely on usein mahdollinen.

Maksamaton lasku siirtyy perintään noin kuukauden kuluttua alkuperäisestä laskusta. Maksu kannattaa hoitaa mieluummin heti, sillä perintään siirtyminen aiheuttaa lisää kuluja, kuten viivästyskorkoa ja muistutusmaksuja. Lue Maksu myöhässä -sivustolta tarkemmin perinnän eri vaiheista.